Selecteer een pagina

Dit ben ik

Mijn naam is Jan. Ik ben 35 jaar en ben geboren in Putten. Sinds kleins af aan ben ik een actieveling. Een zeer nieuwsgierig aagje die graag van de gebaande paden gaat. In de komende maanden trek ik met mijn rugzak en tentje door het land. Klaar om weer en wind te trotseren. Om te genieten van al het moois dat Nederland te bieden. Dat doe ik niet alleen voor mezelf. Hopelijk weet ik jou te inspireren en samen een mooi bedrag op te halen voor het goede doel: Libra Revalidatie & Audiologie.

Kinderjaren in Putten

Mijn jeugd stond in het teken van spelen met vriendjes, hutten bouwen en het zoeken naar walnoten. Daarnaast stond ik heel vaak op de tennisbaan. Rond de scheiding van mijn ouders was het spelplezier weg. Dit vond ik terug in het voetbal. Vanaf mijn 12e tot 22e heb ik gespeeld bij SDC Putten.

Diverse jaren voetbalde ik daar in het eerste elftal, waarna mijn gezondheid roet in het eten gooide. Dit zorgde ervoor dat ik meer dan ooit open stond voor verandering.

Een ‘nieuw’ leven in het zuiden

Mijn moeder hervond het geluk in de liefde. Dit resulteerde in een verhuizing naar Eindhoven. Hier studeerde ik bij Fontys Hogeschool Communicatie. Al snel voelde ik me op mijn plek in Brabant. Mede dankzij een fijne relatie en leuke bijbaan in een kledingzaak. Beetje bij beetje werd mijn wereld groter. De minor Trendwatching die ik volgde in Tilburg en de emigratie van mijn vader droegen hier ook echt aan bij.

Emotionele Franse backpackers

Met mijn bachelor op zak bezocht ik mijn vader in Thailand. Samen reisden we naar Indonesië. Een bijzonder ontmoeting in Jakarta veranderde uiteindelijk mijn leven.

Franse backpackers hadden, net als wij, gedoe met hun treinkaartjes. Dit leidde tot veel stampij. Opeens vroeg mijn vader om mijn aandacht erbij te houden. “Sorry pa. Weet je? Nóóit van mijn leven zal ik gaan backpacken. Dat is echt niks voor mij!”

Onderweg in de trein naar Soerabaja kon ik het beeld maar niet loslaten. Na enkele uren staren uit het raam kwam het inzicht. “Waarom ook niet? Ik heb nu de tijd. Het geld. En ik ben altijd op zoek naar uitdagingen. Misschien moet ik dit juist gaan doen.”

Rugzak op en gaan met die banaan

Mijn eerste avontuur als backpacker was in 2013. Van tevoren had ik geen idee waar ik aan begon. In Costa Rica had ik echter de tijd van mijn leven. Bij thuiskomst besefte ik dat ik véél langer had moeten gaan. Het reisvirus had me helemaal te pakken. Het bracht me allemaal ook van mijn stuk. Ik leerde mezelf van een héél andere kant kennen. Klopten de ideeën en toekomstbeelden die ik had eigenlijk wel? Het liet me niet los.

In 2016 volgde daarom een nieuw avontuur. Zeven maanden lang trok ik door Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika.

Op weg naar nieuwe hoogtepunten

In Amsterdam pakte ik de draad op. Ik trok in bij mijn broer(tje) Ronnie. Via mijn nieuwe baan kwam ik in contact met personal trainer Jonas. Hij nodigde me uit voor een yogales. Dit was de eerste stap op mijn spirituele pad. En man, wat voelde dat goed. Twee jaar lang volgde ik gemiddeld drie lessen in de week. Ik vond rust, verbinding en ‘nieuwe werelden’.

Tegelijkertijd kriebelde er nog steeds iets in mij. Mijn avonturen in de Andes deden me intens verlangen naar de bergen. En waar kan je dan beter zijn? Juist, de Himalaya. Vier jaar geleden bewandelde ik het Annapurna Circuit in Nepal. Hier bereikte ik een hoogte van 5416 meter. Wat een avontuur. Wat een reis. Wat een land!

Een ongeluk zit in een klein hoekje

De keuze voor een wandeltocht van 888 kilometer komt niet uit het niets. Hier gaan zoveel ervaringen aan vooraf. In Nepal besefte ik dat ik ooit eens maandenlang wilde wandelen. Na twee jaar met corona is het tijd. Hóóg tijd. Om de wereld in te trekken, nieuwe avonturen te beleven en bepaalde routines te doorbreken. Neem het heft in handen als je verandering wil zien. Kom in actie. Leef jouw leven. Maak jezelf gelukkig. Het ernstige auto-ongeluk van mijn stiefbroertje op 20 december versterkte dit gevoel. Het leven kan zo voorbij zijn. Meer dan ooit wil ik mijn dromen realiseren! Dit is wie ik ben. Wat ik moet doen. Het is nu, of nooit.